A profit nem igazán opció

A kis- és középvállalkozások jellemzően…

…nem tudnak, vagy nem akarnak egy évnél tovább gondolkodni. Legalábbis a stratégiai terveikből ez derül ki. A kkv-k egy ötödénél nincs is nincs is stratégiai terv – adta ki felméréseinek eredményét a CIB Bank.

Az előre tervezés jellemzően azokra a nagyobb vállalkozásokra jellemző, melyek egy milliárd forintos árbevétellel rendelkeznek. Ezeknek a cégeknek is csak a háromnegyede rendelkezik legalább kétéves tervvel – legalábbis a bank felméréseiből ez derül ki. A CIB Bank felmérése 800 magyar, kis- és középvállalkozás válaszai alapján készült.

A kérdéskör azt is vizsgálta, hogy a válaszadók szerint “mi a sikeres vállalkozás alapfeltétele?“.

A vállalkozások nagy része a sikeresség kulcsát

  • a visszajáró vevőkben,
  • a megbízhatóságban
  • és a pénzügyi stabilitásban látja.

A bank érdekesnek tartja, hogy a jó kommunikáció, a jó stratégia, és a profit növekedése nem szerepel a megadott válaszokban.

A vállalkozások szerint a versenyelőnyt a minőséggel, a jó kapcsolatokkal és a kiváló munkatársakkal lehet megszerezni. A válaszok között viszonylag hátul kullog a folyamatos fejlesztés szempontja is.

Érdekes, hogy minél kisebb a cég, annál fontosabbá válik a vállalkozás vezetése, amely legtöbbször egy személy kezében központosul.

A felmérésből világosan meglátszik, hogy a vezető személy kérdése mennyire fontos a magyar vállalkozások számára.

A vállalkozások felénél nem volt igazgatóváltás legalább 10 éve, és 90 százalék esetében két vezető van a cég élén.

Viszont a nyugdíjba menetel kapcsán az utódlásról nem igazán gondolkodnak előre a cégek vezetői (a kkv-k jelentősebb részénél nincs egyáltalán semmilyen elképzelés, hogy ki legyen a következő vezető).

Amelyik cégnél mégis szóba kerül az utódlás kérdése a válasz egyértelműen valamelyik családtagot jelöli meg (ez az arány 85 százalékot mutat).

A cégek preferenciájával kapcsolatos kérdésekből és válaszokból az derül ki, hogy a cégek leginkább a stabilitásra játszanak (89 százalék), valamint a piaci pozíció megtartása és kevés mértékben, de a javítás is megjelölésre került a válaszokban. A vállalat növekedése kevés cégvezetőnek jutott eszébe, mint fontos prioritási szempont.

A CIB Bank Staféta kutatási eredményei nem túl jók a magyar vállalkozásokról, mert a válaszokból az derül ki, hogy a megszokás és a stagnálás lesz jellemző a jövő vállalkozási szférájára.

Minden vélemény számít!