20 egyszerű jel, ahonnan felismerheted, ha a másik hazudik

20 egyszerű jel, ahonnan felismerheted, ha a másik hazudik

Nem csak a magánéletben, de az üzleti életben gyakori eset, hogy bárhogyan is szeretnél belelátni a másik fejébe, ez nem megy. Belenézel a szemébe, próbálod kifürkészni a gondolatait, de nem vagy rá képes.

Nos, ezekre az esetekre nagyon jó megoldás, ha a beszélgetésben elhangzott szavait, mozdulatait, reakcióit figyeled inkább, és arra fókuszálsz, hogy a partner mikor nem mond igazat.

A hazugságot sok helyről fel tudod ismerni: az orrcimpák mozgásán, a szemen, a szem alatti részen, az arc rándulásain, a pupillán (ha valaki folyamatosan hunyorog egy beszélgetés alatt, általában ezt próbálja leplezni), a kezeken.

Íme, 20 dolog, ahonnan felismerheted, ha a másik hazudik

 1. Hirtelen kitágul a pupillája, miközben a fényviszonyok nem romlanak.
 2. Nekiáll egyszerre sokat pislogni miközben beszél.
 3. A beszélgetésben végig teljesen zavarban van.
 4. A rutintalan hazudozó folyamatosan kerüli a szemkontaktust, egyszerűen lefelé néz.
 5. A rutinos hazudozó viszont hosszan és jó erősen a szemedbe néz, szinte szuggerálni próbál. A hazugok nagy része simán belenéz a szemedbe, miközben hazudik.
 6. Túlzott gesztikulálás. Ha a szavai kevesek ahhoz, hogy meggyőzzenek, akkor szokott jönni a kezekkel való “rásegítés”, vagyis a túl sok kézmozdulat.
 7. Nincs rá semmi oka, mégis felvonja kicsit a szemöldökét.
 8. Összehúzza az orrizmát, megfeszül (akár Pinokkió, és ez nem vicc).
 9. Megváltozik a hangszíne, magasabb hangon kezd el beszélni (ez nők esetében jobban észrevehető).
 10. Húzogatja az inggallérját (aki hazudik, gyakran kezd el izzadni, és a izzadtság a nyakhoz lefolyva viszkető érzést okoz).
 11. Ugyanezen okból egyszer csak izzadságcseppek  jelennek meg a homlokán.
 12. A kezét a szája elé teszi, ez gyakran kiskori szokásból marad meg, amikor a gyereket a szájuk elé kapják a kezüket: “Hoppá, ezt nem szabadott volna mondanom.”
 13. A kezeit, és tenyerét folyamatosan takargatja ok nélkül (pl. nincs hideg). (Az őszinte ember “nyílt lapokkal játszik”.)
 14. Álmeglepődik az illető: a szakértők szerint az 1 mp-nél tovább tartó meglepődés vagy álmeglepődést, vagy hazugságot takar.
 15. A hazugság egyik legfelismerhetőbb jele, ha a beszédéhez képest késik a mimika. Pl. azt mondja: “Nagyon örülök!” Majd csak ezután kezd el mosolyogni.
 16. Nyomatékosítani akar mindent, ezért például egyszerű “Nem” helyett “Nem én voltam, aki …” válaszokkal felel.
 17. Ha valamiért magyarázkodnia kell, hirtelen megpróbál elveszni a részletekben, vagy megpróbálja elviccelni a dolgokat.
 18. Állandóan ugyanazt a pár választ ismételgeti, akkor is, ha a kérdésed teljesen másról szól.
 19. Hirtelen témát vált. Ez is arra mutat, hogy a témában, amit éppen érintettetek, takargatnivalója van.
 20. Ugyanarra a kis részletre vonatkozó, két különböző kérdésedre más választ ad (a kitalálta részletekre ritkán emlékeznek a hazugok).

Minden vélemény számít!